Història

Aquesta història comença a París a finals del segle XIX. Pere Romeu treballava com a animador i cambrer al cabaret Le Chat Noir. Seduït per aquest ambient, va decidir crear a Barcelona un restaurant semblant. Havia de ser com una taverna: menjar barat i música de piano. El van recolzar econòmicament alguns amics, entre d’altres, Ramon Casas i Santiago Rusiñol.

Els Quatre Gats va ser inaugurat el 12 de juny de 1897 al carrer Montsió, en un local situat en un edifici projectat per l’arquitecte Puig i Cadafalch. Cridava l’atenció perquè era insòlit, es podien veure detalls refinats i artístics combinats amb objectes característics d’un hostal tradicional. Era una mica més que un «remedo del Chat noir» com va dir Rubén Darío, un dels primers il·lustres visitants, sinó no s’hauria convertit en un lloc llegendari. Tots els que passaven per Barcelona visitaven el local, seria interminable la llarga llista d’assidus. Esperaven una cosa diferent d’un bon menjar. Com deia Rusiñol, el que era essencial era «l’aliment de l’esperit». Això pretenia també Pere Romeu, que s’establia amb els seus clients i presidia tertúlies en les quals «s’arreglava el món». També es feien espectacles d’ombres xineses i de marionetes i per anunciar-los Ramon Casas pintava cartells seguint la moda de l’època.

Els 4 Gats, al 1901 Casa Martí

L’any 1899, amb 17 anys, Picass va començar a freqüentar el local i va realitzar la seva primera exposició a la sala gran. També va fer el cartell que es va utilitzar com a portada del menú de la casa. Pel local també van passar músics com Isaac Albéniz i els seus amics Enric Granados i Lluís Millet, arquitectes com  Gaudí  i dibuixants com Ricard Opisso. Els carrers de Barcelona van quedar impregnats de la bohèmia que van deixar i encara avui es pot respirar l’aroma d’aquells que canviaven impressions sobre el futur del seu temps. Aquells primers anys, els més lluminosos i expressius, han quedat retinguts a les taules i ara estan penjats a les parets. Allà hi ha tots: Picasso, Cases, Opisso, Nonell, Rusiñol…; ells donen fe del que va succeir durant uns anys en què va vibrar el sentiment artístic de Barcelona i el d’un local ple d’inspiració.

4 gats_pere romeu
4 gats_ Ricard Opisso
4 gats_ 1897

Però Pere Romeu era un idealista i no un home de negocis pràctic. Sembla ser que si algú no tenia diners per pagar la consumició no ho tenien en compte ni el feien rentar els plats. A més, els que pagaven abonaven un preu molt reduït. Així cada dia hi havia menys ingressos i s’acumulaven més deutes. Fins que el juny de 1903, va tancar la cerveseria que havia obert amb tant entusiasme el 1897. El tancament va deixar sorpresos tots els barcelonins. Pere Romeu es va dedicar a altres activitats com l’automobilisme però va continuar sent pobre fins a la seva mort, l’any 1908, de tuberculosi.

4 gats_ Santiago Rusiñol,Ramon Cases i el mític Pablo Picasso

El seu amic, Santiago Rusiñol va escriure: «aquell lloc pintoresc, ple de somnis, que espantaven el menestral; aquells quadres de les parets que les noies de la casa no podien anar a veure perquè els agradaven massa; aquella fumera de pipes que emborratxava d’idees els parroquians de la casa; dorm en pau amic, que te’l mereixes. Sol havies fet el bé, i no tinguis pena de marxar! Nosaltres sí que et trobarem a faltar, i en tí trobarem a faltar una època en la que la fantasia feia viure».

Després, el local es va convertir en la seu de la casa del cercle artístic de Sant Lluc, fins a 1936, quan la guerra civil el va canviar tot. Van haver de passar molts anys que Els Quatre Gats sortís de la seva letargia i comencés de nou el seu camí. A finals de la dècada dels 70, tres empresaris del ram de la gastronomia, Pere Moto, Ricard Alsina i Ana Verdaguer, es van associar per tornar a obrir les seves portes, amb noves propostes per a l’ambient cultural barceloní.

4 Gats l’any 1897
4gats_casa martí
11229759_837400939630044_3267997406695219035_n

A partir de l’any 1989 l’empresari Josep Mª Ferré, amb entusiasme renovat, va començar a dirigir el restaurant i la «Casa Martí», on està ubicat, va ser restaurada l’any 1991 en el marc de la campanya «Barcelona posa’t guapa». Actualment continuen visitant el local personalitats de tots els àmbits.

Simbol-4-Gats-Seoarador