0   /   100
4Gats

Història

scroll

12 de juny
de 1897

Aquest va ser l'any que Pere Romeu i els pintors Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo van obrir el 4 Gats  als baixos de la Casa Martí del carrer Montsió. Fou creat a imatge i semblança del cabaret "Le Chat Noir" de París en plena efervescència del modernisme.

L'origen del nom 4 Gats sorgí quan Miquel Utrillo i Pere Romeu estaven donant forma a l'obertura del restaurant i hi comentaven als seus coneguts. La resposta més repetida va ser "Sereu quatre gats!"

Referència del modernisme

El 4 Gats es va convertir en un punt de reunió del talent cultural d'aquells temps i centre ideològic de l'avantguarda artística barcelonesa. Però no tot era pensament i tal com deia Santiago Rusiñol, l'essencial de la vida és "l'aliment de l'esperit" que Pere Romeu reflectia al menjar que preparava, sient després amb els clients per dinamitzar tertúlies en les quals "s'arranjava el món" i amb la participació de personatges il·lustres com Gaudí, Joaquim Mir, Isidre Nonell, Ricard Canals, Adolf Mas, Manolo Hugué, Isaac Albériz, Enric Granados, Lluís Millet o Ricard Opisso entre d'altres.

A aquestes tertúlies també hi assitia un jove de 17 anys que acabava d'instal·lar-se a la ciutat, el nom del qual era Pablo Picasso, qui el 1899 va fer la seva primera exposició individual de pintura al 4 Gats i també creà la imatge de la carta.

La febre cultural que es va projectar des del restaurant no es va limitar a dibuixos i pintura, revistes com Pèl i Ploma o la pròpia Quatre Gats, sinó que es van veure complementades amb les representacions l'obres xineses tan de moda al París de l'època.

Passat,
present
i futur

El 4Gats continua sent lloc d'inspiració d'artistes nacionals i internacionals de gran reconeixement.  En el 2008 a la sala principal del restaurant es van rodar algunes escenes de la pel·lícula "Vicky Christina Barcelona" de Woody Allen amb Scarlett Johansson, Rebecca Hall i Javier Bardem.

Reserva